MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Weź maliny i zrób niecodzienne tiramisu. Pomysłowy przepis od włoskiego kucharza. Matteo Brunetti nawet nie włącza piekarnika

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na deser we włoskim stylu zrób tiramisu malinowe z przepisu Matteo Brunettiego.
Na deser we włoskim stylu zrób tiramisu malinowe z przepisu Matteo Brunettiego. materiały prasowe wydawnictwo znak/Anna Grudzińska-Sarna/Jedzenie jest piękne
Matteo Brunetti w książce „Włoska uczta” przedstawia najsmaczniejsze sposoby na zrobienie włoskich specjałów w zaciszu własnej kuchni. Finalista 6. Edycji programu „MasterChef” z poczuciem humoru i pomysłowością podaje przepisy, które pokazywał w swoich mediach społecznościowych. Wśród nich jest malinowe tiramisu. Zobacz przepis na wyborny deser bez pieczenia.

W skrócie

Na początku przepisu na tiramisu malinowe Matteo Brunetti przyznaje, że chciał czytelników książki zaskoczyć tym przepisem. Klasyczne tiramisu według niego jest przepyszne. Jednak to niecodzienne z malinami zasługuje na miano słodko-kwaśnej rozkoszy. Co więcej, popularny twórca internetowy nazywa je wprost petardą. Deser przyrządza się tak jak tradycyjny deser na podłużnych biszkoptach savoiardi.

Przepis na malinowe tiramisu

Liczba porcji: na 6 porcji.
Czas przygotowania: 30 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g malin mrożonych + kilka do dekoracji,
  • 100 g cukru pudru,
  • 80 ml wody,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • 5 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 750 g mascarpone,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • biszkopty savoiardi (całe opakowanie).

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić tiramisu malinowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na dużą patelnię wsyp lodowate (jak serce Twojego byłego) maliny i cukier puder.
  2. Dodaj wodę, skórkę z cytrusów i wyciśnięty z nich sok.
  3. Gotuj całość na średnim ogniu aż powstanie malinowa papka. Następnie przełóż wszystko do blendera i blenduj do momentu, aż uzyskasz bardzo gładki sos.
  4. Do dużej miski wlej żółtka i wsyp cukier. Całość ubij.
  5. Powinna powstać jasna i puszysta masa.
  6. Dodaj mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj do momentu otrzymania gładkiej
  7. konsystencji.
  8. Wszystkie biszkopty zamocz po kolei w zblendowanych malinach. Połowę z nich ułóż na spodzie brytfanki.
  9. Wylej na nie połowę jasnej masy, a następnie polej ½ łyżki sosu malinowego.
  10. Całość przykryj pozostałymi biszkoptami, wylej pozostałą część jasnej masy i rozsmaruj ją równo.
  11. Na koniec wlej pozostały sos malinowy.
  12. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
  13. Po wyciągnięciu możesz udekorować wierzch pozostałymi malinami. I bum!

Buon appetito!

Przepis udostępniamy z książki „Włoska uczta” Matteo Brunettiego dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Weź maliny i zrób niecodzienne tiramisu. Pomysłowy przepis od włoskiego kucharza. Matteo Brunetti nawet nie włącza piekarnika - Strona Kuchni

Wróć na wolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto