W skrócie
Owsianka z dynią to idealny przysmak na jesień. Takie połączenie składników przypomina smakiem pumpkin spice latte. Aby wzmocnić podobieństwo do popularnej kawy, zachęcamy do dolania 50 ml espresso. Mieszanka korzennych przypraw dodaje energii i poprawia humor w pochmurne dni. Taką owsianką można także świętować Światowy Dzień Owsianki przypadający 10 października. Poznaj przepis na pyszną owsiankę dyniową na dobry początek dnia.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki owsianki dyniowej
Rozgrzewająca owsianka z dynią – prosty przepis
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut + 8 godzin w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g purée z dyni,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 20 g masła,
- 20 g płatków owsianych,
- 10 g nasion chia,
- 180 ml wody, mleka lub napoju roślinnego,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego siemienia lnianego,
- 10 g migdałów, orzechów laskowych lub orzechów włoskich,
- opcjonalnie: 50 ml mocnej kawy espresso,
- do smaku: łyżeczka miodu lub cukru z prawdziwą wanilią.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki potrzebne do przygotowania owsianki dyniowej
Jak zrobić owsiankę dyniową?
Przygotowanie:
- Płatki owsiane należy wsypać do słoika razem z nasionami chia. Składniki należy zalać mlekiem lub napojem roślinnym i wstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia trzeba przelać je do garnka i zagrzać.
- Kolejnym krokiem jest dodanie purée z dyni wraz z przyprawami, zmielonym siemieniem lnianym i masłem.
- Składniki owsianki dyniowej trzeba zagotować.
- Gotową owsiankę z dynią trzeba przelać do miski i ozdobić pokruszonymi orzechami.
Nocna owsianka z dynią
Można także przyrządzić owsiankę dyniową w słoiku. Wystarczy przecier dyniowy wymieszać z napojem roślinnym lub mlekiem i zalać nim wsypane płatki owsiane z nasionami chia w słoiku. Warto od razu doprawić powstałą masę dyniową. Przed podaniem wierzch owsianki warto ozdobić uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Taką owsiankę można zjeść także na zimno jako zdrową przekąskę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?