MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Zobacz również

Udany początek ME w kajakarstwie górskiem, Klaudia Zwolińska zdobyła srebro

Udany początek ME w kajakarstwie górskiem, Klaudia Zwolińska zdobyła srebro

Zajmował się psem w trakcie jazdy - uderzył w przepust! Do szpitala trafiły 3 osoby

Zajmował się psem w trakcie jazdy - uderzył w przepust! Do szpitala trafiły 3 osoby

Polecamy

„Kocham” – maturzyści dzielą się wrażeniami z rozszerzonej matematyki

„Kocham” – maturzyści dzielą się wrażeniami z rozszerzonej matematyki

Hulajnoga elektryczna. Ścieżka rowerowa, chodnik czy jezdnia? Z czego korzystać?

Hulajnoga elektryczna. Ścieżka rowerowa, chodnik czy jezdnia? Z czego korzystać?

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód