MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty,...
fot. mayerkleinostheim/123RF

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika

Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.

Zobacz również

Tour de France. Evenepoel wygrał jazdę na czas, Pogacar wciąż liderem

NOWE
Tour de France. Evenepoel wygrał jazdę na czas, Pogacar wciąż liderem

"Miejsca wstydu" w Radomiu. Brudne, zniszczone, zaniedbane [ZDJĘCIA]

"Miejsca wstydu" w Radomiu. Brudne, zniszczone, zaniedbane [ZDJĘCIA]

Polecamy

Rodzinny weekend ze zwierzętami: XXVIII Wystawa Hodowlana we Wrocławiu

Rodzinny weekend ze zwierzętami: XXVIII Wystawa Hodowlana we Wrocławiu

Twoja twarz szybko się nagrzewa i czerwienieje? To może być oznaka choroby

Twoja twarz szybko się nagrzewa i czerwienieje? To może być oznaka choroby

Ustalenia prokuratury w sprawie postrzelonego w głowę policjanta z Bolesławca

Ustalenia prokuratury w sprawie postrzelonego w głowę policjanta z Bolesławca